Gonda Laboratory
City of Hope

Planning and Design

Gonda Laboratory
City of Hope

The Ewing Cole designed Gonda Laboratory is new construction adjacent to an existing laboratory building on the City of Hope Campus. The new construction expands the existing research lab space of the complex. The two buildings are connected by a multi-level bridge, housing interactive community spaces for the researchers, staff and visitors. Construction was funded by a donation that required the new construction to aesthetically mirror the existing laboratory building.

 

The building footprint, exterior cladding and fenestration pattern match the existing structure on three floors. The laboratory planning for the new building is similar to the existing building. Communal space is located at the hub between the two buildings. The fourth floor provides the opportunity for an aesthetic shift, houseing a vivarium. The project provides for a basement level garden, providing light to the interior laboratories. Trellis extend the axis between the two buildings and link the research laboratories to the campus courtyard, providing an exterior extension to the interactive spaces inside.

 

Ms. Mabus, in her role as Senior Designer for Ewing Cole, worked closely with DPR construction to design, develop and implement the project. The Gonda Laboratory project was design build with DPR as the team lead. The 60,000 SF, $40 million project completes the edge of a central campus courtyard.

Design Firm: Ewing Cole. Cynthia Mabus Senior Designer employed by Ewing Cole.

Location

Duarte CA

Size

60,000 sf

Year

2008

Category

Healthcare

Category
Healthcare